Ophoogzand voor tuin en straatwerk

Ophoogzand voor tuin en straatwerk

Ophoogzand voor tuin en straatwerk

9 januari 2019
 Categorieën:
Zwaar bouwmateriaal, Blog


Ophoogzand de grondstof voor het uitvullen

Allereerst wat is zand? Zand heb je in verschillende soorten en gradaties, de natuurlijke en de door mensen geproduceerde gebroken varianten. Zand zoals de meesten die kennen uit de natuur is over het algemeen los en rond gesleten gesteente wat door wind en rivieren over de hele aardbol verplaatst is. Dit soort zand is vrij los en meestal bekend als duinzand, wat vaak voorkomt bij duinen, woestijnen en rivierbeddingen. De eigenschap van dit zand is dat het een rond zand is en niet in elkaar haakt. Waardoor na het uitvullen van trottoirs of bijv. tegelpaden de boel goed aangetrild moet worden zodat alles goed gestabiliseerd is.  De uit de rivieren van de bodem met een zandzuiger opgezogen zandsoort kan meer fijne deeltjes bevatten waardoor het vettiger en kleiachtiger is. Deze zandsoort wordt in de beton en wegenbouw ook wel klapzand genoemd. Ophoogzand wat gebruikt wordt voor het uitvullen van straten, tuinen en paden is een zand wat onbehandeld of gezeefd is. Het wordt gebruikt in pure vorm, waardoor hier en daar nog een grof korreltje of steentje is terug te vinden.   

Goedkoop of niet, ook ophoogzand moet voldoen aan milieueisen  

Welke zandsoort er ook verkocht wordt, het zal aan milieueisen zijn voldaan en niet vervuild zijn of van vervuilde grond afkomstig zijn. En mogen ook geen polycyclische aromatische koolwaterstoffen(paks) bevatten. De gradering van zand is wettelijk vastgesteld op een korrelgrootte van ≥63 µm(63 micrometer) t/m 2 mm. Kleiner als ≥63 µm wordt bestempeld als stof. Daar ophoogzand onbehandeld is zal het toch een vrij hoog percentage stof bevatten.   

De niet natuurlijke zanden worden brekerzand genoemd, en wel hierom omdat ze afkomstig is van steenbreker centrales. Daar worden grove stenen gebroken tot kleinere steenslag gradaties waarvan de kleinste ⅖ is, wat staat voor 2 tot 5 mm. De fijnste fractie tot 2mm wat uitgezeefd wordt noemt men brekerzand. Populaire brekerzanden zijn de Schotse, Noorse en Morene, al naar gelang de steensoort vandaan komt. Dit zijn dure zandsoorten die niet gebruikt worden voor ophoging of uitvulling. Waar deze soorten wel voor gebruikt worden is voor het inwassen van de bestrating. Na het uitvullen en bestraten wast(invegen) men het met een groffe bezem in met brekerzand, zodat de kieren goed afgesloten worden met een hoekige zandsoort.   

In zakken of in container ligt aan de benodigde hoeveelheid

Bij een zandhandel als Eeltink Nijkerk BV is ophoogzand in verschillende hoeveelheden verkrijgbaar. Bij het ophogen van een flinke tuin is het verstandiger om een grote hoeveelheid te nemen d.m.v. een container of vrachtwagen met keeper. Een autolaadkraan is misschien een optie, zodat het direct in de tuin geknepen wordt zonder kruiwagen werk. Kortom ophoogzand een goedkoop alternatief voor tuin of straatwerk.

Over ons
Blog over bouw- materialen en producten

Hallo en welkom op mijn blog. Mijn naam is Evert en ik schrijf met veel plezier voor deze blog. Ik heb mijn passie voor bouwmaterialen en producten kunnen omtoveren tot een informatieve blog over dit thema. Op mijn blog vindt je kwalitatieve blogpost waarin ik vertel over verschillende soorten bouwmaterialen en hun toepassingen. Ik leg uit hoe verschillende technieken werken bij bouwmaterialen, waar je de beste bouwmaterialen kunt aanschaffen en mijn ervaringen over verschillende producten. Voor al jouw vragen over bouwmaterialen kun je bij deze blog terecht. Ik vertel alles over mijn ervaringen met de producten en deel mijn kennis over het vak.

Zoeken
Archief
Recente artikelen