Kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten

16 maart 2018
 Categorieën:
Zwaar bouwmateriaal, Blog


Plastic is een veelgebruikt materiaal in vele producten die wij overal voor gebruiken. Een ander woord voor plastic is kunststof. Het is een duurzame stof die lang meegaat en in veel gevallen bijna onverwoestbaar is. Een voorwerp kan van kunststof zijn, maar kunststof kan ook voorkomen als onderdeel van een ander materiaal. Er zijn drie verschillende soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren. Het meeste kunststof dat wij kennen zijn thermoplasten. Dit is kunststof dan bij verhitting vloeibaar wordt en daardoor opnieuw gebruikt (recyclen) kan worden. Bij thermoharders is dit niet het geval. Dit soort kunststof is heel hard en zal bij verhitting opbranden. Hetzelfde geldt ook voor elastomeren. Dit soort kunststof is rubberachtig en kennen we vooral als kit. Het productieproces voor producten met het meest gebruikte kunststof, de thermoplasten gebeurt door middel van kunststof spuitgieten.


Hoe werkt kunststof spuitgieten?

Thermoplasten bestaan uit een granulaat. Dit granulaat kunnen geproduceerde deeltje thermoplast zijn, maar ook gerecyclede thermoplast. Dit is de grondstof voor het uiteindelijke kunststof eindproduct. De spuitgietmachine bestaat uit een grote koker met daarin een schroef. Bovenop deze koker zit het vulgat. Hier doorheen komt het granulaat. Wanneer het granulaat in de koker terecht komt duwt de schroef het granulaat verder de koker in. De koker wordt tegelijkertijd verhit, zodat het granulaat gaat smelten. Aan het eind van de koker bevindt zich de spuitmond. De spuitmond komt uit in de matrijs. Wanneer het inmiddels gesmolten granulaat de spuitmond bereikt wordt het onder grote druk door de spuitmond gespoten, de matrijs in. De matrijs heeft de vorm van het uiteindelijke eindproduct. Nu moet het granulaat, wat intussen de vorm heeft aangenomen van de matrijs en dus het eindproduct vormt, afkoelen. Na afkoeling gaat het achterste gedeelte van de matrijs open en valt het eindproduct eruit, of het wordt door een robot eruit genomen. 


De matrijs

Wanneer een klant bij het spuitgietbedrijf de wensen van het eindproduct bekendmaakt, dan zal het bedrijf bezig gaan om een matrijs te maken. Dit is een mal van het uiteindelijke product. Dit is een kostbaar en nauwkeurig proces. Er mogen geen oneffenheden in de mal zitten, want dit komt dan terug in het product zelf. Meestal is een matrijs van aluminium of staal, die ook nog geproduceerd moet worden. Daarom zal kunststof spuitgieten ook vaak in massaproductie plaatsvinden en niet voor één enkel product, want dat is veel te kostbaar. Nadat er een proefmatrijs gemaakt is en het product voldoet aan alle eisen, dan zal er een definitieve matrijs worden geproduceerd. Een matrijs bevat normaal gesproken een mal van meerdere producten, zodat er gemakkelijk in serieproductie gewerkt kan worden.

Tip: De Jong & Maaskant in Haarlem.

Over ons
Blog over bouw- materialen en producten

Hallo en welkom op mijn blog. Mijn naam is Evert en ik schrijf met veel plezier voor deze blog. Ik heb mijn passie voor bouwmaterialen en producten kunnen omtoveren tot een informatieve blog over dit thema. Op mijn blog vindt je kwalitatieve blogpost waarin ik vertel over verschillende soorten bouwmaterialen en hun toepassingen. Ik leg uit hoe verschillende technieken werken bij bouwmaterialen, waar je de beste bouwmaterialen kunt aanschaffen en mijn ervaringen over verschillende producten. Voor al jouw vragen over bouwmaterialen kun je bij deze blog terecht. Ik vertel alles over mijn ervaringen met de producten en deel mijn kennis over het vak.

Zoeken
Archief
Recente artikelen